Lingon, även känd som skogens röda guld, är kanske nyttigare än vad många tror. Här går vi igenom de främsta hälsofördelarna med att äta lingon.
Fakta och kuriosa om lingon
Lingon brer ut sig över stora delar av norra halvklotets skogsbälte. Det finns gott om lingon t ex i Asien och Nordamerika. Men inte någon annanstans har den blivit så populär i matlagningen som i Norden och främst Sverige. Lingonsylten har dock fått ett starkt uppsving i världen genom IKEA-varuhusen där man serverar swedish meatballs med lingonberry i alla varuhus.
Lingon trivs i nästan arktiska klimat. Detta för att de tål kyla väldigt bra, ner mot 40 minus är inget problem.
Kärt bär har många namn. Lingon har genom tiderna kallats för: krösen, linbär, rödbär, bremle, ljungbär, skogsbär och tyssling!
Lingon innehåller hög halt av bensoensyra som gör att hållbarheten naturligt är lång – ett naturligt konserveringsmedel.
Inom AIP och paleo äter vi lingon som de är eller sötade med lite honung. Något som faktiskt inte är så dumt. Osötade lingon sägs enligt folkmedicinen både förebygga och hjälpa mot urinvägsinfektion. Förr såldes också osötade lingon (torkade) på apoteket som febernedsättande medel.
Lingon – goda hälsoegenskaper
- Lingon är fulla av vitaminer och mineraler. Raddan är lång: vitamin A, B, C och E. Mineralerna järn, fosfor, kalium, och kalcium.
- Lingon har visat sig vara bra för tarmens bakterier och förbättrar därmed immunförsvaret.
De motverkar bl.a. inflammationer i tandkött och slemhinnor i munhåla och kan vara lindrande vid halsont. - Lingon ger bättre insulinkänslighet då de innehåller quercetion vilket är en oxidant som främjar kroppens insulinproduktion samtidigt som den motverkar infektioner och allergier.
- Dessutom minskar lingon sockersug. Varför inte prova att göra en lingonsmoothie. Recept hittar du HÄR. Gott, nyttigt, mättande och drycken minskar alltså även sötsuget.
- Eftersom att lingon innehåller det naturliga konserveringsmedlet bensoensyra så behöver du inte tillsätta några extra tillsatser om du kokar sylt eller saft.
Här är en bild på vår goda lingonsmoothie – fylld med energi och nyttigheter!
The post Lingon – fakta och nyttigheter appeared first on Swedish Paleo.